Salam Kamunting,

Saya acap kali dijemput menghadiri program pelajar, terutama pelajar universiti tanah air kita. Ada kalanya kehadiran mereka ramai juga, ada kalanya terlalu sedikit sehingga tak perlu pun saya yang bersuara rendah ini bergantung pada mikrofon untuk bersyarah. 

Ada juga, anak – anak muda yang ‘direman’ bertahun – tahun di dalam akta AUKU ini datang secara berkumpulan ke Pulau Melaka untuk menziarahi ayahanda Tuan Guru, lalu berborak panjang dengan saya di masjid Pulau Melaka, jika ayahanda tiada di rumah.

Saya sebagai abang mereka suka juga meluang masa untuk berkenalan dan bersoal jawab dengan  mereka. Ini mungkin kerana saya juga, di masa zaman remaja saya, amat suka jika abang – abang senior yang bergelar pemimpin muda masa itu meluang masa mereka untuk kami  sebagai adik – adik mereka. Kami merasa cukup diraikan.

Paling saya tak lupa ialah kunjungan saya ke kampung Rusila untuk menziarahi Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang. Saya masa itu dalam umur 20 tahun balik bercuti dari India, tempat saya belajar. Saya menunggu sehingga solat Asar sehinggalah beliau melihat saya di bucu kanan saf depan. Senyumannya membangkitkan saya daripada rasa teragak – agak untuk mendekatinya. Saya mendekatinya, bersalam dan memperkenalkan diri.

Saya perasan daripada senyum dan sapanya seolah – olah beliau telah pun mengenali saya, sedang saya belum pun pernah bersalam, apatah bercakap dengannya sebelum ini. Saya sedari kecil adalah seorang pemalu. Saya jadi takut dan teragak – agak dengan semua orang – orang tua, apatah para pemimpin yang saya hormati.

Dato Seri adalah sahabat ayahanda. Semua orang tua yang menjadi sahabat ayahanda akan saya hormati selama – lamaanya, insya Allah. Tak kiralah dia ulama macam Dato Seri, atau orang biasa – biasa macam Razak abas (Abe Jak) yang cerita dan isu mengenainya  boleh didengar dalam pelbagai versi.

Senyuman dan ramah Tuan Guru menenangkan kekagetan saya. Saya dipelawa naik ke rumah beliau. Lama juga beliau berada di dalam sehinggalah beliau keluar dengan hidangan nasi pelbagai lauk yang menyelerakan. Beliau mempelawa saya dan kawan saya, Ustaz Mohamad Zahiruddin Mohd Zain untuk makan. Beliau dah makan, katanya.

Saya masih ingat betapa terujanya saya dijamu Tuan Guru. Saya terasa terlalu kerdil, malu dan bersalah untuk dilayan sebegitu. Saya makan seperti bersantap di hadapan raja. Rasanya tak pernah saya alami perasaan itu kecuali semasa saya makan santapan pengantin baru di hadapan mertua saya pada hari perkahwinan saya beberapa tahun kemudian. Tekak saya jadi sempit tiba – tiba. Antara nak telan nasi atau nak telan isteri, mana tahu tertelan mertua!

Saya menziarahi Tuan Guru dengan membawa pelbagai soalan sekitar gerakan Islam terutama kaitannya dengan gerakan pelajar. Selalunya saya biasa mendapat penjelasan mengenainya daripada guru saya yang juga sahabat karib ayahanda Tuan Guru, Ustaz Haji Yahya Othman. Beliaulah mursyid saya dan hampir keseluruhan anak – anak gerakan Islam di Kelantan masa itu.

Daripada beliaulah, saya  banyak mengenali kekananan Tuan Guru Dato Seri dalam perjuangan gerakan Islam di Malaysia.

Rupa – rupanya, persoalan saya hari itu adalah persoalan sama yang ditanya kepada saya sebagai senior oleh adik – adik di universiti yang terlibat di dalam gerakan Islam hari ini.

Ia adalah persoalan kesatuan dan perpecahan yang melanda umat Islam hari ini, termasuklah perpecahan yang melanda gerakan Islam yang diharapkan perpaduan berputik daripada mereka.

Paling atas ialah persoalan ta’addud jamaah atau berbilang – bilang jamaah.

Jika begitu, saya mengandaikan persoalan ini akan terus memanjang polemiknya ke masa depan yang tidak diketahui hujungnya sehinggalah Allah menyatukan kembali umat kesayanganNya ini. 

Saya yakin di sebalik kepayahan dan kesukaran untuk menemui jawaban terbaik untuk penyatuan umat Islam hari ini, kesatuan umat umat akan segera dicapai. Janji – janji Allah kepada umat Islam adalah jelas bahawa Allah akan memberi kemenangan Islam yang semakin dekat kepada hambaNya di muka bumi.

Kemenangan tidak akan tercapai kecuali melalui kesatuan dan perpaduan. Justeru perpaduan adalah mendahului kemenangan, atau ia datang beriringan.

Hari ini, anda sedang dihidangkan dengan aksi pelbagai daripada penyeru – penyeru kepada kesatuan umat Islam. Yang kekok dan pelat akidahnya, sering menyebutnya dengan nama kesatuan Melayu.

Saya fikir, jika kita semua sudah sedar bahawa perpecahan adalah sebab utama kita di jauhi daripada mencium haruman kemenangan dan ketuanan, maka masanya semakin dekat untuk umat kembali bersatu.

Peluang gerakan Islam adalah terbuka. Di sisi mereka ada jawaban emas untuk umat. Jangan cemarinya dengan tetek – bengek perseteruan yang diwarisi daripada sejarah lampau. Tatangilah ubat mujarab ini sepenuh hati.

Saya suka mengambil peluang bertemu dengan mereka untuk menyemaikan benih – benih kesedaran ke arah kesatuan umat yang lebih benar dan sunnah di sisi agama. Semoga saya berjaya menyempurnakan sebahagian kewajiban yang terbelenggu di pundak ini. 

( Saya tersapu beberapa komentar secara tak sengaja. Saya mohon kemaafan daripada anda. Bagus kiranya anda menulisnya kembali. )