Salam Kamunting,
Dewan Pemuda PAS Malaysia akan bermuktamar tahunannya hari ini dengan upacara perasmian akan bermula awal malam nanti di Markaz PAS Taman Melewar, Gombak. Ia adalah muktamar tahunannya buat kali yang ke 50.
Saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat bermuktamar kepada seluruh perwakilan, juga pemerhati dari seluruh negara yang mewakili Dewan Pemuda PAS negeri – negeri.
Muktamar adalah aplikasi sistem syura yang dianjurkan agama. Syura memberkati perjuangan Islam. Justeru kehadiran anda ke muktamar kali ini, khususnya para perwakilan adalah diberkati Tuhan. Insya Allah, perjuangan Islam akan terus maju ke hadapan membawa sinar kepada kehidupan manusia di dunia ini.
Agama Islam, tenteranya adalah pemuda.
Nabi kita, pembantu kanannya adalah pemuda.
Ashabul Kahfi, contoh sepanjang zaman itu adalah pemuda.
Pemuda adalah kekuatan.
Pemuda adalah peluang.
Pemuda adalah harapan.
Ini adalah penggal terakhir saya dalam Dewan Pemuda PAS Malaysia, insya Allah. Jika diizinkan Tuhan, 2 tahun terakhir ini saya ingin menyumbang yang terbaik daripada saya. Saya gembira di Dewan ini. Sahabat – sahabat di sini hebat – hebat belaka. Bising pun hebat. Senyap pun hebat.
Dewan Ulama PAS Kelantan telah pun mempelawa saya untuk menumpang pada tuah mereka. Saya jadi teruja juga. Dua – dua sayap ini, saya tak tahu, mana satu sayap kanan dan mana satu sayap kiri.
Harapnya berkawan dengan ulama tua adalah sehebat berkawan dengan ulama, profesional dan aktivis muda.
Salahudin pergi, Nasrudin mari.
Selamat bermuktamar!


57 comments
Comments feed for this article
Jun 3, 2009 pada 8:31 am
hilmi_unitamal
Allahuakbar!! Sesungguhnya yang selalu membantu perjuangan aku adalah di kalangan pemuda2… sesungguhnya orang2 tua selalu menyanggahi aku…kata nabi SAW… Allahuakbar!! Semoga Ustaz terus sihat dan terus memimpin perjuangan ini tidak kira di lokasi mana pun… Semoga ana juga diberi kesempatan untuk terus mengintima dalam perjuangan ini dengan istiqamah…
Jun 3, 2009 pada 8:56 am
zuraimi
salam ustz..
semoga Allah melindungi perjalanan pejuang2 pas yg datang dari pelbagai negeri ke Shah Alam… selamat datang dan selamat dalam perjalanan pulang… amin…
ustaz kalau boleh … bangkit kan isu CARLSBERG… dekat batu tiga boleh…. bila nak tutup…. tak pun kurang2 ada kenyataan pada masyarakat apa status kilang arak haram jadah tu…..berapa lama UMNO bagi kontrak kat diorang operasi….
Jun 3, 2009 pada 11:00 am
abuadil
telah berkata al-imam asysyahid albanna,
“sesungguhnya sesuatu fikrah/ideologi itu berjaya apabila iman kepada fikrah itu begitu kuat, keikhlasan yang melimpah ruah ke jalannya, semangat yang menyala2 terhadapnya, serta wujud persiapan yang membawa kepada pengorbanan dan bekerja untuk merealisasikan fikrah tersebut. Justeru rukunnya ada empat: Iman, ikhlas, semangat dan berkerja yang merupakan ciri2 pemuda. Asas Iman ialah hati yang cerdik, asas ikhlas ialah sanubari yang murni, asas semangat(hamasah) ialah kesedaran yang kuat dan asas bekerja ialah keazaman yang sentiasa muda. Ini semua hanya ada pada pemuda. Bertolak dari hakikat ini, pemuda, dulu dan kini pada setiap ummah, adalah tonggak kebangkitannya, pada setiap kebangkitan, rahsia kekuatannya, dan pada setiap fikrah adalah pembawa panji2nya. “sesungguhnya mereka adalah pemuda2 yang beriman dengan Tuhan mereka, lalu kami tambahkan mereka hidayah” (alkahfi)
…. majmu’ah rasail albanna.
salam semua dari abuadil alkaff
selamat bermuktamar!!!!! semoga di berkati Allah.
Jun 3, 2009 pada 12:49 pm
Mohd.Rizal
Assalam wbt.
Muktamar kali ini merupakan julung2 kali setelah PAS secara rasmi menganggotai Pakatan Rakyat. Banyak fitnah, huru hara dan kacau bilau telah dihadapi bukan sahaja oleh Pemuda PAS ttp badan induk PAS sendiri dalam menyakinkan rakyat terutama penyokong2nya dalam memperjelaskan isu2 terkini terutamanya mengenai muzakarah, golongan ulama’ dan profesional dan juga kewujudan kumpulan erdogan dalam PAS. Memang golongan pemuda adalah aset terpenting kerana merekalah pemimpin generasi masa depan ttp adakah pemuda2 kini sudah bersedia daripada segi minda, jasmani dan rohani untuk memikul segala tanggungjawab ini. Walllahua’lam.
Jun 3, 2009 pada 2:04 pm
shaharudin ahmad sani
Teruskan perjuangan Ustaz ,anak Tok Guru mempunyai banyak pengalaman .Saya mendengar ceramah Ustaz semasa PRK P059. Menarik dan ada ilmu.Pemuda perlu menjadi contoh masyarakat.
Jun 3, 2009 pada 9:05 pm
PerakMan
Selamat Datang ke shah alam, tahniah ustaz… kami warga shah alam berterima kasih atas kemurahan parti pas memberi sokongan pembinaan kuil2 hindu baru. Terutama sekali atas kerja kuat Ir Khaldi Samad. Sayugia saya katakan undi pas = undi kuil, tanah wakaf kerajaan BN utk perkuburan masyarakat islam Kebun Bunga dlm DUN batu 3 diserahkan kepada Persatuan Cina. Inilah keadilan, jika dahulu undi pas masyuk syurga maka hari ini undi pas dapat kuil …, jika dahulu… hari ini pas menang esok tutup kilang arak, tapi hari ini seinci tanah pun tak tertutup, malahan asyik memberi alasan peninggalan lama. jika tak mampu jangan berjanji kerana inilah sifat munafik yang ada dalam pas
Jun 4, 2009 pada 8:00 am
abuadil
mengikuti ucapan peresmian pemuda us nasha aku terasa macam syeikh presiden berucap, jelas menunjukkan kefahaman mantap tentang fiqh addakwah!!
jika ditaqdirkan yb husam jadi timbalan presiden, apakah mampu beliau berucap seperti ini, sebuah menifestasi fikr haroki syumuli usuli ta’sili.
bukan kempen!!
sekadar muhasabah diri, sambil penebar roti,
“Hai Abdul Rahman! Janganlah kamu meminta kepimpinan (al-Imarah) kerana kalau kamu diberikannya padahal kamu tidak memintanya, maka kamu akan diberi pertolongan; tetapi jika kamu diberikan lantaran kamu memintanya, kamu akan dibebankan.”
Jun 4, 2009 pada 6:49 pm
soklan
Alhamdulillah, perwakilan tidak termakan dgn dakyah puak liberal dgn membuat tuduhan palsu terhadap ustaz. Tahniah Ustaz, kerana dipilih sebagai AJK Pemuda PAS Pusat. Harap Ustaz dapat menjalankan tugas spt yg diamanahkan dgn baik.
Jun 4, 2009 pada 8:58 pm
abuadil
tiada tahniah untuk us nik abduh atas menduduki tempat kedua ajkdppp, kerana ianya bebanan bukan habuan.
ambillah peluang membina pemuda, bukan sekadar mengheret mereka ke jalan raya. beranikan diri perkenalkan pemikiran ikhwan, kerana pemikiran itulah yang berjaya membina pemuda.pergi ke palastin, indonesia, selatan filipina atau dimana2, anda akan dapati yang paling berketerampilan ialah pemuda ikhwan… biarkan anjing menyalak, kafilah ikhwan akan tetap meneruskan perjalanan.
Jun 4, 2009 pada 9:46 pm
ihsan
tahniah us..ana mngimpikan untk mnjdi insa bermanfaat seperti us…sayap kiri dan kanan, bkn persoalannya..untuk maju kedepa, syp2 harus mengepak bersama-sama tanpa erti lelah..namun kekdang, syap kanan harus banyak mengepak dan syp kiri berehat utk mnukr haluan kekiri, kekadang syp kiri mngibas laju dan syp kanan perlahan utk mngubah haluan ke kanan..seeru’ala baraktillah..
Jun 5, 2009 pada 8:22 am
abu shafari
Allahhuakbar,
pemuda penyokong ulama, profesional dan aktivis Pas. Tidak seorang pun akan ketinggalan dalam saf perjuangan ini bersama-sama menentang Umno-BN
Jun 6, 2009 pada 8:32 am
sot
Kuat pemuda kuat negara insyaAllah. Apatah lagi seorang pemuda yang bergelar ulama, kaya ilmu dan penuh berhemah. Berani kerana benar. Teruskan perjuangan. Nawaitu kerana Allah.
Jun 6, 2009 pada 11:39 pm
dariana
Saat ana catat tulisan ini, pemilihan pemimpin jemaah kita telah berakhir.
Orang yang terlantik dari atas ke bawah hingga ke negeri2 sudah kita maklum. Merekalah pemimpin pilihan kita hasil dari muktamar terbaru. Syukur Alhamdulillah. Bergerak sesuatu itu dengan izin Allah Taalah. Dia yang menentukannya, memuliakan dan menghinakan. Insya Allah kita semua dimuliakan Allah melalui keikhlasan kita yang hanya Dia yang tahu itu. Yang hinanya adalah kumpulan penentang Islam….
Menerima amanah adalah menerima tanggungjawab. Sudah pasti akan disoal nanti ttg tanggungjawab itu. namun marilah sama2 kita menerima keputusan muktamar dan doakan sokmo agar keraja2 kita diredhai Allah, diampuni dan dirahmati-Nya. Salam ta’zim buat ustaz nik dan ayah ziz semoga afiat sokmo. insya Allah.
Jun 7, 2009 pada 1:15 pm
bro..concord
tahniah……..teruskan berkata kebenaran walau pun ianya pahit..!!!
Jun 8, 2009 pada 3:28 am
sandusdawood
ustaz ! saya mengambil kesempatan sempena muktamar pas.setiap orang bercakap tentang islam dan perjuangan pas menegakkan islam.bercakap tentang pelastin . tetapi kamu lupa terhadap saudara kamu yg bersempadan dgn kamu di utara malaysia. iaitu rakyat melayu islam petani , tidak ada seorang pon yg menyentoh tentang penderitaan masyarakat melayu islam yg serumpun, bersaudara boleh dikata kembar sebapa seibu terutama dgn melayu islam kelantan dan kedah ,bak kata orang2 melayu kera dihutan di susukan , anak sendiri kelaparan .ini saya banding dgn apa yg pas buat untok pelastin dan apayg pas buat untok saudara kita di petani . ya allah apa lah nifak ini ?. pembunuhan harian berlaku terhadap ustaz2 imam2 perancangan penghapusan etnik melayu islamtampa iklan secara senyap2 oleh rejim siam, sepanjang masa. hari ini 8 june pm siam ada jadwal ziarah melawat pm kita untok meminta bantuan malaysia dlm menyelesaikan masaalah yg berlaku , yg sebenar nya mereka tidak pernah jujur untok menyelesaikan , tetapi yg mereka ingin hanyalah meletakkan kesalahan kepada masyarakat melayu islam petani dan membuli saudara2 kita secukup nya.,persoalan nya adakah kita reda terhadap apa yg berlaku terhadap saudara kembar kita? jawab nya tepuk dada , tanya akal, tanya diri di manakah ukhuah islamiah yg kita laungkan selama ini?…..
Jun 8, 2009 pada 9:31 pm
Rantong
Maaf mencelah. Sekadar ingat-mengingati. Berita gembira dari al-quran kepada yg mbacanya.
Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)
View Profile: Rantong™
Jun 8, 2009 pada 11:09 pm
soul survivor
ust.pemuda must act quickly and position its stand loud and clear as the enemy of islam (umno) is moving in aggresively to break the PR!if ust had read the reasons and ways the enemy did to PKS Indonesia,the SAME TACTIC is now being drummed up in malaysia.IF the enemy has been so supportive to that idea of unity govt,that means they are trying their hypocrical best to use that idea to kill off Pas.PKS lost its ground in recent indonesian election by this VERY SAME LIKE METHOD!!!!!Pas must get out fast.the issue of moderates and conservatives was CREATED AND INSTIGATED to destroy within softly and subtlely.pas must NUETRALISE this issue asap!the enemy is now ATTACKING on both camps.in the name of ALLAH AZZAWAJALLA,those new elected Pas leaders must now organize a special meeting together with Dewan Ulama and Murshidul Am to discuss and IDENTIFY SPECIFICALLY all issues pertaining to ways and methodes present and future used by umno and their BEHIND THE CURTAINS think-tank and QUICKLY address this issue for a PRO-ACTIVE COUNTER-ATTACK measures.now is not the time to prepare for taking over the govt in the next GE BUT rather weapon-up ourselves for umno’s ONSLAUGHT!!
Jun 9, 2009 pada 9:06 am
Aliff Bin Basri
Assalamualaikum,
Ustaz..
Ana tidak tahu ingin tulis di mana. JAdi ana harap ustaz tak kisah ana tulis di sini ya.
Begini, harapan dari ana, agar dalam kalangan pimpinan, dapat menghantar beberapaa org MUROBBI di bumi Labuan supaya dapat melalukan proses perkaderan n pentarbiyahan yang intensif bagi penggerak Labuan. Di sni KETANDUSAN MUROBBI, ustaz. ANak muda yang dahagakan sentuhan murobbi ada, tapi murobbinya tiada. Pada ana adalah kerugian bagi jemaah bila tidak memaksimakan penggunaan tenaga Islam yang berkobar-kobar meminta untuk ditarbiyahkan, tapi tidak mendapat tarbiyah.
Moga di peringkat pimpinan dapat memikirkan siapa yang perlu untuk membantu penggerak PAS labuan supaya dapat melahirkan penggerak yang benar2 faham manhaj perjuangan PAS dan benar2 mempunyai jiwa yang sanggup bekorban demi ISlam..
Setakat yang ana lihat, di Labuan, ada tenaga muda, tetapi tiada Murobbi untuk mengasah mereka agar menjadi pejuang yang tulen.
Besar harapan ana agar ada beberapa orang MUrobbi yang sanggup ditugaskan untuk berada di Labuan untuk satu tempoh (mungkin dalam beberapa tahun) agar dpt menyumbang kepada bumi Labuan.
Mohon maaf jika terkasar kata ustaz.. Ana baru belajar dan mohon tunjuk ajar..
ini email ana jika ada apa-apa, ustaz:
iecothinker@gmail.com
Jun 9, 2009 pada 9:19 am
alibaba
lihat komen panas di http://pas51.wordpress.com/ . Ustaz percaya?
Jun 9, 2009 pada 5:20 pm
Abdullah
copy dari http://kacippinang.multiply.com
MERCU TANDA KERAJAAN PAS KELANTAN, BANGGA TERBESAR DI ASIA TENGARA
Begitu lama saya tidak ke kelantan mungkin lebih 15 tahun. memang teringin melihat sendiri negeri yg di gelarkan serambi mekah dan negeri tadahan wahyu. kemajuan di kelantan nampaknya agak sederhana, tidak kelihatan panggung wayang di sekitar kota baru malahan kebanyakkan wanita islam bertudung Alhamdulillah. menurut cerita orang tempatan bila musim cuti sekolah hotel penuh dengan pelancong . Dari tinjauan rambang pengusaha hotel juga banyak dimiliki orang islam dalam hati saya berkata disinilah satu2 kekuatan penguasaan ekonomi org islam yang boleh dibanggakan berbanding lain2 negeri.
semasa di hotel Ridel saya membelek2 majalah, mula2 saya belek2 majalah Astro kemudian satu lagi majalah “QIADAH” keluaran pejabat menteri besar kelantan. mula2 saya buka majalah saya tengok banyak artikel dari kerajaan kelantan dan tok guru Nik Aziz, boleh tahan juga pemikiran tok guru. setelah separuh saya selak saya terkejut besar melihat banyak gambar patung, ada patung baring, patung duduk dan patung berdiri serta yg lain2 seolah2 sedang mempromosikan malah dengan banganya disebut terbesar di Asia Tengara.
semasa orang tempatan(pemandu pelancong) membawa saya bersiar2 ke pantai irama perjalanan dari kota baru melalui bachok saya terlihat binaan patung tinggi melebihi ketinggian pokok2 berhampiran saya kata inilah patung yang terdapat dalam majalah kerajaan negeri QIADAH. saya tanya kepada pemandu pelancong semasa bila patung berdiri ini dibina dia kata yang ini agak baru berbanding yang baring. saya tanya lagi zaman pemerintahan sebelum Nik Aziz atau semasa Nik Aziz memerintah, dia kata yg baring tu dah lama rasanya sebelum Nik Aziz memerintah manakala yang berdiri kalau tak silap katanya semasa zaman pemerintahan Nik Aziz.
Saya terfikir bolehkah seorang pemerintah mempunyai kuasa mengaku beriman kepada Allah membenarkan perkara batil/sirik/maksiat meluluskan pembinaan sedemikian?
mempromosikan dalam majalah untuk dipertontonkan kepada umum?
atau adakah tindakannya itu di benarkan dalam Islam?
marilah kita bincang sama-sama
sebagai bukti klik link ini. pejabat menteri besar kelantan
bagi org2 bn memang dah sedia maklum mereka berjuang bukan atas tiket agama 100% kalau mereka tak betul dan melangar agama memang begitulah caranya, cakap mcmanapun begitulah keadaannya. bagi pas meletakkan agama kononnya 100% maka mana2 perkara melangar batasan agama sudah tentu di persoalkan.
adakah anda setuju kerajaan Islam Nik Aziz mempromosikan bahan bakar api neraka dalam majalah kerajaan negeri?
adakah anda setuju kerajaan Islam pas kelantan membenarkan pembinaan patung sangat besar lebih banyak lagi di merata-rata tempat?
adakah anda setuju Islam mengikut corak pas?
adakah pas mengikut cara Islam seperti mana yang di bawa oleh Rasulullah s.a.w.?
salah satu persamaan bn mempromosikan perayaan sirik spt di batu cave dll dalam media masa tv, surat khabar dll.
pas mempromosikan tokong, patung berdiri, patung duduk, patung baring dll di muat dalam majalah kerajaan Islam ala pas kelantan “QIADAH” dan juga di internet.
ORANG KAFIR TERBAHAGI 2
1. KAFIR ZIMMI
2. KAFIR HARBI
orang kafir di negeri kelantan di bawah pemerintahan Islam tergolong yg mana satu?
tahap mana batasan yg dibolehkan untuk kafir zimmi?
jika mereka berada dalam kelompok kafir harbi maka perangilah…
SELEMAH-LEMAH IMAN BENCI DALAM HATI.
MENGAMBIL GAMBAR BAHAN BAKAR API NERAKA IATU PATUNG2, TOKONG DLL KEMUDIAN DIMASUKKAN DALAM MAJALAH KERAJAAN ISLAM ALA PAS NEGERI KELANTAN UNTUK DIMASHURKAN, DIHEBAHKAN, DIPERTONTONKAN, DIPERKENALKAN, DIUMUMKAN DENGAN BANGGANYA TERBESAR DI ASIA TENGARA APA MAKNANYA?
TIDAK NAMPAK CIRI BENCI DALAM HATI MALAH SEOLAH2 SERONOK, BANGGA, BERSEKOGKOL, BERSUBAHAT DAN MEREKA2 YANG SETUJU SERTA MEMPERTAHANKAN TINDAKAN ITU ADALAH TERGOLONG BERSSUBAHAT JUGA.
STANDARD IMAN APAKAH INI?
MASIH ADA IMAN LAGIKAH?
STANDARD ISLAM APAKAH MANUSIA INI?
MASIH ISLAM LAGIKAH MANUSIA INI?
PERNAHKAH RASULULLAH S.A.W. BERTINDAK SEDEMIKIAN JIKA ADA KISAH DARI RASULULLAH S.A.W. ATAU SAHABAT2 ATAU NABI2 SEBELUMNYA SILA BERIKAN?
jika anda setuju tindakan kerajaan negeri kelantan Islam ala pas mengambil gambar dan memaparkan dalam majalah untuk dipertontonkan kepada umum samalah maknanya anda ambil gambar dari majalah QIADAH gambar tokong2, patung2 tampal di rumah anda, dalam bilik tidur, ruang tamu, buat pembalut buku untuk anak2 anda bila di bawa ke sekolah nanti rakan2 terutama dari yg bukan islam akan memuji bahawa anda adalah seorang yg sangat perihatin dan menyangjung tinggi agamanya.
Patung berdiri di bachok di bina pada tahun 2002 dengan sumbangan org ramai sebanyak 2 juta. Ketingian 36 meter dan 30 meter garis pusat. Patung standing budha ini di sebut sebagai pasti akan menjadi tarikan terbaru pelancong ke kelantan pada tahun 2009 ini. Dalam patung ini ada lif untuk kemudahan pelancong. Terdapat juga 100 patung kecil pelbagai jenis dan 2 ekor naga raksaksa untuk menyambut pelawat.
Sah pembinaan berhala ini zaman pemerintahan PAS PR(Parti Rosak). Siapa lagi yg benarkan pembinaan ini kalau bukan Parti Rosak. Tambah iklan lagi tu. Bukan nak memberi penjelasan itu tempat sirik yg di benci Allah.
Siapa yg sokong dan undi parti rosak kamu jawablah nanti di hadapan Allah.
SYIRIK ATAU TIDAK? Atau masih hendak menegakkan benang yang basah…
”Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya”.al-Maidah ayat 2
adakah dengan menolong mempromosikan patung yang menjadi lambang kemusyrikan itu adalah merupakan satu perbuatan yang ma’ruf?
Satu hakikat yang wajib diingati adalah fungsi utama sesebuah kerajaan itu menegakkan yang makruf dan mencegah yang mungkar. Ini seperti dalam Surah al-Hajj ayat 41: (maksudnya): ”Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan solat serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat ma’ruf serta melarang dari melakukan kemungkaran. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan”. Jika sesebuah kerajaan gagal menegakkan yang makruf dan mencegah yang mungkar dalam ertikata yang luas dan menyeluruh, bererti kerajaan itu gagal berfungsi seperti yang Allah dan rasul-Nya kehendaki.
Dulu kerajaan pas Trengganu musnahkan patung penyu tabik la jugak. kerajaan pas kelantan benarkan bina berhala la pulak
masa PAS amik alih kelantan tahun 90 dulu suma patung binatang dimusnahkan seperti patung kijang yg ada di bulatan dekat jambatan sultan yahya..
kalu pusing habis 1 kelantan xkan jumpa patung binatang yg kerajaan PAS jadikan perhiasan..
ok dah tang tu..tapi bab patung budha yg jadi promosi tu x tau nak cakap la..sendiri fikir..nak lagi best tanya TGNA sendiri apa justifikasi dia buat begitu..
Hai orang-orang beriman janganlah kamu jadikan bapa-bapa dan saudara-saudaramu pemimpin-pemimpinmu, jika mereka lebih mengutamakan kekafiran atas keimanan dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan pemimpin pemimpinmu, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. Surah At taubah ayat 23
Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali. surah Ali Imran ayat 28
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. surah Al Baqarah 120.
Dan Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amalan-amalan soleh diantara kamu, bahawa Dia bersungguh-sungguh akan MENJADIKAN MEREKA BERKUASA DIMUKA BUMI,sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa.Dan sungguh Dia akan mengukuhkan bagi mereka agama(Islam) yang diredhaiNya bagi mereka.Dan dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka sesudah dalam ketakutan menjadi aman tenteram. Mereka tetap mengibadahi Aku tanpa memperskutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan barangsiapa tetap ingkar setelah (mengetahui janji) itu,maka mereka itulah orang-orang yang fasik’. (an-nur 55)
Soalan penting untuk tuan2 jawab.
Adakah anda bersetuju dan menyokong tindakan kerajaan PAS kelantan membenarkan pembinaan berhala besar(terbesar di asia Tengara) dan seterusnya menjadikan tempat itu sebagai tarikan pelancong(pas hanya menyatakan pelancong) serta mempromosikannya kepada umum?
Dalam kerajaan yang dikuasai dan diperintah oleh orang Islam yang mengaku beriman kepada ALLAH dan RasulNya, jika ada permintaan untuk mendirikan berhala besar oleh rakyat yang belum beriman kepada ALLAH, mana lebih disukai/diredai ALLAH tindakan dilakukan oleh pemerintah Islam yang mengaku beriman kepada ALLAH?
A. Meluluskan dan membenarkan permohonan tersebut serta tumpang sekaki untuk dijadikan daya tarikan pelancongan.
B. Tidak membenarkan dan tidak meluluskan permohonan tersebut, sebaliknya menyeru dakwah agar mereka beriman kepada ALLAH semoga mereka kembali ke jalan yang benar.
Jun 20, 2009 pada 6:26 pm
abuadil
En. abdullah,
tulisan anda ada fakta serta noktah yang perlu dipersoalkan kepada kerajaan pas kelantan.
cerita kawan saya pula yang juga salah seorang pimpinan pas kawasan di terengganu ialah berhubung suasana di pasar raya di kelantan sama saja dengan suasana pasar raya di KL. kalau kita sumbatkan telinga kita hanya melihat saja, mungkin boleh kita katakan kita sedang berada di KL atau Johar Bahru atau pun kuantan. pergaulan, pakaian dsb anak muda dan anak tua tak sesuai amat dinegeri serambi mekah, dibawah seorang Tok Guru! soalnya bagaimana masa lebih 18 tahun memerintah kita gagal melahirkan suasana solehah/islamik.
banyak lagi rungutan beliau, cuma cukuplah setakat ini….
Jun 9, 2009 pada 7:13 pm
aizuddin
saya menanti komen ust .polemik Unity Govt yg dimanipulasikan pihak2 tertentu
Jun 10, 2009 pada 6:52 am
oberoi
salam, saya ada iklan hebat utk pengunjung blog ini. ini adalah tentang program dialog yang diadakan pada 13/6/09. bagi sesiapa yg ada kesempatan, silalah hadiri program dialog ini. sila klik di link berikut utk maklumat selanjutnya:
http://malaysianoverseasforum.blogspot.com/2009/06/think-islam-leads-change.html#comments
Jun 11, 2009 pada 11:00 am
wak sukir
wak sukir
11 June 2009 • 10:50 am
artikel ini di petik dari anwaribrahimblog.com
Kasihan Anwar Ibrahim, Ustaz Fadzil Pasti Sedih
Oleh Bendahara Tun Perak
Assalamualaikum,
Kasihan saya pada mantan Timbalan Perdana Menteri yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Beliau kini seolah-oleh keseorangan dalam perjuangannya menegakkan kebenaran dan keadilan.
Lebih menyedihkan apabila ada kalangan ahli dan pemimpin PAS yang mula menunjukkan penentangan kepada saudara Anwar sehinggakan wujud label-melabel dalam PAS seperti ‘orang Anwar’ dan kalangan PAS yang dilabel ‘orang Anwar’ cuba dipulaukan dan dipinggirkan seperti Saudara Husam Musa.
Benar kata Mahathir – Melayu Mudah Lupa
Teringat saya pada kata-kata mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bahawa orang Melayu mudah lupa akan sesuatu perkara dan sejarah. Ini benar apabila melihatkan situasi yang melanda PAS pada hari ini. Mereka lupa jasa saudara Anwar, mereka lupa Gelombang Reformasi 1998, mereka semua mudah lupa.
Mereka lupa akan pengorbanan yang dilakukan oleh Anwar sehingga membawa kepada kebangkitan PAS hingga kini.
Jangan Lupa Pengorbanan Almarhum Ustaz Fadzil Noor
Allahyarham Ustaz Fadzil Noor, mantan Presiden PAS adalah seorang tokoh LEGENDA dalam PAS hinggakan jasa dan pengorbanannya tidak akan dapat dilupakan sampai bila-bila. Adakah ahli-ahli PAS lupa bahawa Ustaz Fadzil Noor yang merintis jalan penubuhan Barisan Alternatif yang kini menjadi Pakatan Rakyat?
Ustaz Fadzil Noor jugalah yang merintis jalinan persaudaraan dan pakatan dengan Anwar Ibrahim. Walaupun Anwar telah melukakan hati Ustaz Fadzil Noor semasa di dalam UMNO, tetapi Ustaz Fadzil telah memaafkan itu semua. Mereka bersatu hati, tenaga dan berjuang dalam Gelombang Reformasi 1998 yang mencatatkan sejarah tanahair Malaysia.
Jika tidak kerana keberanian Anwar Ibrahim yang rela dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri, jika tidak kerana ketulusan hati Ustaz Fadzil Noor yang rela memaafkan sahabatnya, sudah tentu Gelombang Reformasi 1998 tidak akan berlaku.
Reformasi 1998 – bonus kepada PAS
Gerakan Reformasi 1998 yang dirintis oleh Anwar Ibrahim dan Ustaz Fadzil Noor adalah bonus dan membawa keuntungan kepada PAS dan pembangkang. Jika tidak kerana Reformasi 1998, rakyat tidak akan terbuka minda dalam berpolitik.
Jika tidak kerana Reformasi 1998, rakyat masih memuja dan mengagungkan UMNO dan BN. Jika tidak kerana Reformasi 1998, rakyat tidak akan nampak dan sedar penipuan dan pembohongan UMNO dan BN.
Kerana Reformasi 1998 jugalah rakyat mula berani mendampingi PAS, satu parti yang dipandang ekstrim satu masa dulu. Kerana Reformasi 1998 jugalah PAS menjadi kuat hingga berjaya menawan Terengganu pada PRU 1999 dan menang kerusi Parlimen terbanyak dalam sejarah. Lupakah kita semua?
Jangan Lupa Ungkapan Kata Ustaz Fadzil Noor
Almarhum Ustaz Fadzil Noor pernah berkata bahawa “Gelombang Reformasi 1998 ini tidak akan berhenti malah ia akan terus menggoncang pentas politik Malaysia. Tunggulah hasilnya selepas 10 tahun.” Itu ungkapan beliau semasa berucap di rumah saudara Anwar Ibrahim.
Nah! Lihat sahaja kebenaran. Selepas 10 tahun iaitu pada tahun 2008, UMNO dan BN tumbang dalam PRU2008. Mereka hanya diselamatkan oleh undi dari Sabah dan Sarawak. PAS bersama pembangkang lain telah memperolehi kerusi terbanyak dalam sejarah dan telah menang di 6 negeri iaitu Kelantan, Kedah, Perak, Selangor, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta berjaya menembusi kubu kebal UMNO di Negeri Sembilan dan Johor!
Itu semua hasil daripada benih Gerakan Reformasi 1998 yang diasaskan oleh Anwar Ibrahim dan Ustaz Fadzil Noor. Lupakah kita semua?
Anwar kini keseorangan
Kini pengasas Gerakan Reformasi hanya tinggal seorang. Ustaz Fadzil Noor telah lama pergi meninggalkan kita semua. Anwar Ibrahim pula seolah-oleh dipinggirkan oleh sekutu rapatnya iaitu PAS.
Ya, memang segala yang berlaku adalah kehendak Allah SWT tetapi Allah telah berfirman bahawa “Tidak akan berubah nasib sesuatu kaum itu melainkan ia sendiri yang berubah.” Maka jasa dan pengorbanan saudara Anwar Ibrahim dan Ustaz Fadzil Noor yang sanggup mempertaruhkan nyawa demi menegakkan kebenaran dan keadilan mesti dihargai dan diingati.
Jika Ustaz Fadzil Noor masih hidup, PASTI DIA AKAN SEDIH DAN MENANGIS MELIHATKAN NASIB SAHABATNYA ANWAR IBRAHIM YANG DISISIHKAN OLEH PARTINYA SENDIRI IAITU PAS.
Setiap kali Anwar ke Kedah, beliau akan mengambil kesempatan menziarahi sahabatnya Ustaz Fadzil Noor di makamnya di Kedah. Pasti saudara Anwar Ibrahim menangis dan mengalirkan airmatanya mengenangkan jasa dan kepercayaan sahabatnya yang tidak pernah pudar, dan mengenangkan nasib dirinya tanpa Ustaz Fadzil di sisi. Kalaulah Ustaz Fadzil Noor masih ada, itu keluhnya.
Jangalah kita robohkan jambatan yang dibina Almarhum Ustaz Fadzil Noor dan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz.
INGATLAH WAHAI AHLI PAS…
Jun 21, 2009 pada 10:29 am
abuadil
saya ahli pas tetap ingat,
maaf cakap ye, apakah asas kebenaran dan keadilan yang dsai perjuangkan kesaorangan itu? alhaq(kebenaran) hanya dari Allah, dan jangan kita ragu2? apakah itu yang diperjuangkan dsai? mengapa menubuhkan PKR sebuah organisasi yang tidak berasaskan Islam? atau ada yang yakin PKR adalah jamaah islamiyyah?
Keadilan itu adalah mesti meletakkan sesuatu pada termpatnya. dan sudah tentu berdasarkan syarak? apakah itu perjuangan DSAI dan PKR?
maaf sekali lagi ye, apakah tindakan almarhum us fadhil ke rumah dsai menyokong dan bersama reformasi dsai berasaskan syarak? nyatakan hujahnya? cuma pada itu majlis syura ulama seolah berdiam diri kerana presiden sudah terlanjur hadhir, sedangkan ramai pimpinan tidak bersetuju? ramai yang berpendapat ianya adalah masalah dalaman umno.apa lebih sangat dsai yang pernah menentang jamaah islam?
benar dsai telah memberi sumbangan kepada kemenangan pas di terengganu, tetapi kami telah serahkan semula kepada umno melalui pru2004. namun kami berjaya meletakkan Islam sebagai asas undang2 tubuh kerajaan negeri terengganu yang hingga hari ini gagal dibuat oleh TGNA walaupun sudah 18 tahun memerintah!!
kalaulah benar Almarhum us fadhil menangis kerana sahabatnya dsai disisihkan oleh pas, tetapi kami ahli pas asal, bukan pas jadian, lebih menangis lagi kerana islam tidak memimpin dalam reformasi dsai, bahkah islam liberal semakin bermaharajalela. tak heran si murtad gusdur menjadi sahabat dsai!@!!! justeru tahun ini ucapan dasar bertemakan islam meminpin perubahan. dengar cerita kecut perut dsai, seolah2 mencabar agenda beliau!
siapa yang paling berjasa dalam pas? anda bangkitkan, ambe jawab. tanya kembali soalan anda kepada pengkaji ilmiyyah. ambe bersama pas sejak kecil, lebih 35 tahun. kefahaman syumuliyyatul islam, addin dan daulah, batas iman dan kufur, assiasah asysyari’yyah, konsep harokah islamiyyah dsb, siapa berjaya menjelaskannya?. abim, jurubicara ummah ketika itu mengelilingi Malaya menjelaskan perkara tersebut, tetapi gagal memahamkan masyarakat, walaupun sumbangan abim dan geng2nya tidak dinafikan. cukup dengan ceramah banggol peradong, TGHH berjaya merubah tasawur masyarakat terhadap islam dan menggemparkan negara dan menjadi perbincangan hangat termasuk di pondok2 uiversiti dan madrasah2. namun kepimpinan almarhum us fadhil cukup diingati dan tersangat besar kepada kami, membuka ruang seluasnya kepada ulama yang telah lama dipinggirkan dalam pas untuk merubah pas menjadi harokah islamiyyah.
semuanya ada sumbangan besar dan kami sangat menghargainya. kita meneruskan ditempat orang2 terdahulu berhenti, bukan memulakan yang baru!!!
Jun 11, 2009 pada 5:45 pm
hasellusiby
salam…tumpang lalu..siapa minat konspirasi, sejarah nusantara yg hilang atau perbincangan sufi, boleh la ke http://www.nusanaga.blogspot.com
selain tu boleh eratkan tali persaudaraan…nilah zamannya untuk bangkitkan sesuatu…
wassalam
Jun 11, 2009 pada 6:28 pm
ruyom
I hope everyone studies this carefully crafted article by Awang Selamat (Utusan), one of the best apologists and spin doctors Umno has to offer us, and reflect on the cynicism, hypocrisy and corruption that opportunists hope might appeal to backwards feudal mentalities so beloved of those who walk the corridors of power in Putrajaya.
Let us examine the Awang Selamat article.
When Awang Selamat writes the malays have been betrayed, then he is keeping very good company indeed. Adolf Hitler repeatedly wrote the Germans have been betrayed by the minority Jews. Karadzan Milosevic repeatedly said the Serbians have been betrayed by the minority Bosnians.
Robert Mugabe repeatedly said the Zimbabweans have been betrayed by the foreign West. The BJP regularly say that the Hindus have been betrayed by the minority Muslims.
Nevertheless I am certain that the Malays nowadays are not as uninformed as Awang Selamat and his political masters in Umno would like to believe.
The fact is, Malaysia is fast becoming another basket case country – and the most important thing if you can’t fix the problem or won’t fix the problem is that – Umno can still make sure they win the next elections by fixing the blame.
There is rampant theft by Umno elites, wholesale corruption by Umno cronies whereby the rich and connected malays are entitled to rob the poor and everybody else under the guise of social justice via the NEP, Umno nepotism in the leadership selection process, a fixed judiciary by Umno, a fixed police by Umno and a fixed electoral commissions by Umno.
Why should Umno leaders fix the problem when they are getting richer by the minute via corruption, cronyism and nepotism?
Awang Selamat like other Utusan hacks have been hired to do the job for Umno – make sure Umno can fix the blame onto the non-Malays via a good dose of racist rhetoric, scare mongering, hate mongering, bigotry and ethnic xenophobia – straight from the serious and weighty editorial section of Utusan.
They all have been victims – the minority Bosnian Muslims in the former Yugoslavia, minority Jews in Nazi Germany, minority Muslims in BJP India, minority whites in Zimbabwe and of course, the minority non-Malays in Malaysia.
There are no prizes for guessing who is being prepared for the role of the fall guy, scapegoat and bogeyman by Umno in Malaysia – it is Hindraf, the Bar Council, Bersih, DAP, PAS and PKR.
Adolf Hitler, Karadzan Milosevic, Robert Mugabe, BJP and Umno gangs all have one thing in common – they became obscenely powerful, filthy rich while their countrymen suffered, starved and died for it.
All the while their leaders shouted – traitor this and traitor that – as if the louder they shouted the more easily their lies could be believed.
Luckily there are a lot of Malay-Muslims in Malaysia who think for themselves, and not swallow everything Utusan tells them to. How stupid do Umno spin doctors think the rakyat have become?
As for rich Umno elites getting contracts and scholarships, and poor bright non-Malay students not even getting a place in our higher institutes of learning, this is Umno version of social justice – what a joke, what a travesty, what a monstrous lie.
The fact is Umno cannot make enough money to support their mansions, exotic cars, and wives without stealing from you and me – so Umno version of social justice will always be Umno steals from everybody – you should know by now Umno loves stealing from the poor because the poor are just such easy targets – Malays, Chinese, and Indians – semua di makan oleh Umno – sedapnya!
Awang Selamat appears aggrieved that today generation of Malay Muslim leaders might actually believe in freedom, equality and fraternity. He might be upset that some Malay Muslim leaders are trying to preach goodwill and compassion to everyone – regardless of race or creed.
I suppose this is a shocking betrayal of Umno apartheid policies where in Malaysia today you can be threatened, mollycoddled, scapegoat-ed or jailed strictly on the basis of your ethnic origins.
As a word of caution, I am sure the boys at Utusan will mix it up for their readers – sound conciliatory at some times and then sound racist xenophobic at other times – because even the most stupid people will be able to see through their ploy.
So recently when Muhyiddin ostensibly tells Utusan off in public for being too racist, what he actually means is this – You Utusan hacks are fooling nobody so please change tactics for now – later when the climate is more conducive, then you can try being racist again!
Whether the average Malay thinks Awang Selamat is talking sense or nonsense, it is immaterial to me as I have already emigrated to a country where they insist on equal citizenship, equal opportunity, inter racial solidarity, freedom of speech, rule of law, and freedom of religion – and they insist you get it for free.
Although I love my place of birth, and I am used to racial and religious idiocy from people like Awang Selamat, I see no good reason why my children should have to put up with the same institutionalised racism in a rapidly declining Third World basket case like Umno apartheid Malaysia.
In future, it won’t really matter if the next generation become university graduates or not because the Malaysian public universities will be so rotten that the degrees will be just worthless pieces of paper. What future will the kids have then?
The fate of Malaysia will always be in the hands of the malays. I hope they will choose wisely but then again, it is way too late for me and my family, because I am busy creating a life for myself abroad.
With people like Awang Selamat to lead the way for Umno, in spite of the pain of separation from old friends and family in Malaysia, and loneliness I feel abroad, I smile to myself every time I read Utusan, because I definitely know I made the right decision leaving for a country abroad that actually has a future.
Jun 12, 2009 pada 10:07 am
ibnu ali
Assalamualaikum ustaz..
Camna nih ustaz?
http://www.malaysiakini.com/news/106277
‘Boneka Umno’ suka k’jaan perpaduan – Nik Aziz
Aku peninglah ustaz ngan ayahanda enta. Tak boleh beza pendapat ke?
Seperti contoh, aku cadang “PAS dan UMNO bersatu buat demonstrasi menentang Israel.” Seorang ahli mesyuarat menolak cadanga, lalu berkata kepada aku “Apehal ada UMNO plak? Ko ni boneka UMNO agaknya!!”. Kalau ini gambaran suasana perbezaan pendapat. Nampak macam budak-budak.
Ya Allah! Perihalah Jemaah Kami dengan Hidayah Mu Amin!
Jun 12, 2009 pada 4:41 pm
hasell
bagaiman pula kalau kebangkitan islam bukanlah pada tgn pemuda2 yang masuk arena politik semasa?
apa akan ada yang melatah nanti?
apapun..salam…
tumpang ziarah. jika ada yang berminat dengan teori konspirasi, sejarah nusantara yang hilang, sufism, kebangkitan akhir zaman..sila lah ke nusanaga.blogspot.com
harap salam ukhwah akan bertaut demi masa depan..sekian
………………………………..
Jun 21, 2009 pada 10:43 am
abuadil
akhi,
kebangiktan islam(assohwah al-islamiyyah) dah lama berlaku. tak timbul lagi di tangan siapa. persoalan sekarang ialah bagaimana menguruskannya. disitulah peranan harokah islamiyyah agar kebangkitan akan terurus kepada islam memimpin masyarakat dan kehidupan keseluruhannya.
Jun 12, 2009 pada 11:21 pm
Cheguman
Salam Ustaz,
Harap dapat beri sedikit pandangan terhadap ‘kerajaan perpaduan’ ilham Hj Hadi.
Bagi saya, tidak ada alasan utk menolaknya. Kerajaan Perpaduan membawa impak ‘yang menang tidak menang semua dan yang kalah tidak kalah semua’.
Selain itu melalui idea tersebut kita belajar menerima cadangan pihak yang selama ini dianggap musuh.
Adakah berdosa bermuzakarah sesama Islam tetapi berlainan pandangan.
Jun 13, 2009 pada 7:15 pm
Hamzah
Assalamu’alaikum.UStaz!sayanak minta pengesahan daripada Ust,benarkah ayahanda Ust yang mengeluarkan komen “mengarut’ terhadap UG/kerajaan perpaduan??? atau ianya dimanipulasi oleh media ???atau ada penghasut???,dan yang paling berat ialah mengatakan golongan yangmenyokongUGini adalah talibarut UMNO. tolonglah jelaskan..
Jun 14, 2009 pada 12:29 pm
effendy
salam, ana melihat keributan dlm pimpinan tertinggi pas sekarang adalah natijah dari tulisan ente sehinggakan menyusahkan ayahanda ente sendiri.
lihat lah dunia dari mata burung bukan lihat dari dalam tempurung..
semoga tuhan memberkati perjuangan tuan guru nik abdul aziz. takbirr
Jun 18, 2009 pada 7:10 pm
abuadil
ayat yang mana tu yang membawa natijah begitu?
kita lihat dunia bukan dari mata burung, tetapi lebih tinggi lagi iaitu wahyu, yang diturunkan dari langit, dibawa oleh jibril, dilontarkan kedalam hati Muhammad(saw)
Jun 16, 2009 pada 1:03 pm
orang muda
salam ustaz…arap ustaz tak bg komen pasal UG..sy sebagai org muda sudah bosan..
saya hormati ustaz sehormatnya..ustaz orang yg bijak dan berpeluang berguru dgn ayahanda ustaz..
saya cuma nak tau bila ustaz boleh menyampai ceramah setiap minggu seperti ayahanda ustaz..supaya ada kesinambungan..
Kelantan sekarang di ambang suatu zaman pembahruan..anak-anak muda kelantan kini saya lihat perlukan bimbingan..sudah sampai masanya pemimpin yg alim tetapi tidak terlalu keras menasihati mereka ini..
semoga ustaz orangnya..amin
Jun 16, 2009 pada 2:23 pm
Abdullah
Assalamualaikum
untaz boleh tolong jelaskan berkenaan ini:
Patung berdiri di bachok di bina pada tahun 2002 dengan sumbangan org ramai sebanyak 2 juta. Ketingian 36 meter dan 30 meter garis pusat. Patung standing budha ini di sebut sebagai pasti akan menjadi tarikan terbaru pelancong ke kelantan pada tahun 2009 ini. Dalam patung ini ada lif untuk kemudahan pelancong. Terdapat juga 100 patung kecil pelbagai jenis dan 2 ekor naga raksaksa untuk menyambut pelawat.
sekian terima kasih
Jun 20, 2009 pada 3:28 pm
abuadil
bila wan rahim kata poster TGNA ada nilai komersial yang tinggi, tanpa disedari air mata ku mengalir, bimbang orang mentaqdiskan TGNA yang dimulakan oleh penjilat keliling kelalang.
Jun 23, 2009 pada 10:24 am
Nik Hamdi
Patung di Budha di Bachok sama isunya dengan di Tumpat. Asal UMNO nak sebar sebagai kegagalan PAS di kelantan tapi jadi Kempen tak langsung bahawa PAS menghormati agama lain menyebabkan semakin ramai sokong PAS. Isunya kenapa berhala ada dalam negeri Islam. Dalam kitab Fekah banyak dah bincang, Islam tak larang agama lain, bahkan Nabi sendiri hanya robohkan berhala di Masjidil Haram semasa Fathu Mekah, Nabi tak arah robohkan berhala di dalam rumah-rumah di sekitar Kaabah… bahkan terus dibiarkan, itu contoh dakwah Nabi, rasanya dah terjawab kan..
Julai 21, 2009 pada 4:26 pm
Abdullah
Di tempat lain nabi tak robohkan yg itu berhala yang sudah ada sebelum nabi mengambil alih pemerintahan. Apabila dakwah terus dijalankan dan pemilik berhala beriman kepada Allah lama kelamaan berhala2 itu di musnahkan.
semasa pemerintahan nabi dan sahabat2, adakah pembinaan berhala baru dibenarkan untuk didirikan? lebih2 lagi berhala yang besar?
Jun 17, 2009 pada 12:08 am
mailkacip
salam semua,
jika ada kelapangan jenguk2lah rumah saya nak minta komen satu artikel.
Jun 17, 2009 pada 2:33 pm
pokleh
ustz nik,saya berasa sedih sangat2 dgn tuk guru nik aziz yang orng smua sayang,kenapa sejak akhir ni dia buat kenyataan yang sangat2 keras pd tuan guru presiden dn ustz nasa,sya rasa sedih sngt dgn kata2 dia…ustz sbagai ank dia tak bleh buat sesuatu ke…..tolong la,tolong la….
Jun 18, 2009 pada 7:06 pm
abuadil
yang ni aku pun terasa seprti ada tulang di lubang tengkuk!!
nak telan sakit dan luah pun sakit!! komen us nasha tak ada yang salah pun!
oh! khalid,oh husam!!!
Jun 18, 2009 pada 11:53 am
Wim
Apsal puak2 Hindraf ni nak buat kempen kat sini pulak. Pergilah abroad, India ka, Sri Langka ka.
Jun 18, 2009 pada 4:24 pm
komen
Kenapa tuan guru nik aziz n nasaruddin boleh gaduh?
Tak de ke isu kerajaan perpaduan dalam al-Quran dan as-Sunnah, sebagai rujukan dalam penyelesaian mesalah ini?
Jun 18, 2009 pada 5:17 pm
Abdullah
tok guru nie macam manalah boleh benarkan bina berhala sesar, lemah sangatlah. pernahkah rasulullah s.a.w. dan sahabat2 benarkan bina berhala setelah menakluki sesuatu tempat?
Jun 18, 2009 pada 5:17 pm
hj mat
pokleh
tetapi ramai pulak ahli pas yg ana temui berfikiran sebaliknya.mereka amat bersetuju dgn tok guru nik aziz.
Jun 19, 2009 pada 6:43 pm
POKDIE
salam…ustaz..boleh komen pasal UG tak?..pasal kecoh sangat. adakah ianya taktik politik atau salah fahamm.
Jun 20, 2009 pada 2:01 pm
nawi
Aku gembira dan amat gembira dengan keadaan sekarang..
Jemaah perlukan pemimpin utk teruskan gerakan
Tapi kalo pemimpin sendiri suka membantah-bantah dan tidak belajar dari kesilapan maka natijahnya cepat datang.
Apakah kita tidak belajar dari keruntuhan Rom.. apakah kita tidak zalim? apakah mengkhianati amanah pengundi, penyokong dan pendokong dipanggil tidak zalim?
Mulut manis tapi hati serigala
Jun 20, 2009 pada 8:14 pm
mie
Assalamu’alaikum w.b.t
Kepada al-fadhil Ustaz Nik Abduh, semoga Allah SWT memberi kesihatan serta kekuatan kepada ustaz dalam menghadapi berbagai ujian dan halangan. Diharap Ustaz bersama keluarga hidup di dalam limpahan rahmat Allah SWT hendaknya.
Tujuan saya menulis surat terbuka ini kepada ustaz hanyalah untuk menyatakan keresahan dan kebimbangan saya sejak akhir-akhir ini apabila melihat keadaan jemaah parti sudah mula retak, dan takut-takut jika dibiarkan terlalu lama, maka sejarah lama yang menimpa Almarhum Dato’ Asri mungkin berulang buat kali kedua.
Walaupun saya bukanlah ahli berdaftar kepada gerakan Parti Islam Se-Malaysia (PAS), namun saya sangat cakna kepada perkara yang menimpa parti kesayangan saya ini, memandangkan inilah satu-satunya parti yang memperjuangkan al-Qur’an dan as-Sunnah di negara Malaysia yang dicintai ini.
Semenjak saya membaca posting ustaz di http://nikabduh.wordpress.com/ saya menjadi kagum terhadap ustaz yang membongkarkan “rahsia di dalam rahsia”. Akhir-akhir ini keadaan di dalam parti semakin kucar-kacir semenjak idea Kerajaan Perpaduan dimainkan semula oleh sesetengah pihak. Dan ketika inilah pertama kali saya menyaksikan orang bawahan dan penyokong sanggup memaki hamun dan menyumpah pemimpin sendiri. Manakala di pihak atasan pula ada yang cuba menangguk di air yang keruh.
Tuan Guru Presiden terpaksa berangkat ke luar negara buat sementara waktu, dan sambil menerangkan kepada rakyat Malaysia di sana. Manakala Timbalan Presiden pula sudah menghilangkan diri, sidang parlimen pun tidak dihadiri. Setiausaha Agung pula diam membisu seribu bahasa, walaupun dia sudahpun mengeluarkan kenyataan bahawa semua pihak hendaklah berhenti bercakap mengenai Kerajaan Perpaduan.
Namun, mulut manusia tidak boleh ditutup sebagaimana mulut tempayan. Di kedai kopi, kedai gunting rambut, warung-warung, kaki lima, dan alam maya sekalipun isu ini menjadi tajuk perbualan utama dan menjadi topik yang hangat. Pemimpin UMNO pula terlalu teruja sehinggakan mendapat reaksi positif daripada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, dan juga Ketua Pemuda UMNO.
Ditambah lagi dengan kali pertama Tuan Guru Mursyidul Am, yang merupakan ayahanda Ustaz, memberitahu kepada wartawan tentang Timbalan Presiden. Jika Timbalan Presiden berminat juga untuk meneruskan agenda Kerajaan Perpaduan, lebih baik dia meletakkan jawatan selaku Timbalan Presiden PAS dan Ahli Parlimen Bachok, kemudian sertai UMNO. Kenyataan ini mengejutkan semua pihak. Dan juga tindakan 10 orang Ahli Parlimen PAS yang menyokong Mursyidul Am tentang penolakan Kerajaan Perpaduan. Ini “mungkin” akan memburukkan keadaan di dalam parti dan juga pakatan pembangkang.
Seperti yang semua maklum, Tuan Guru Mursyidul Am lah yang paling keras menolak idea yang disampaikan oleh Tuan Guru Presiden. Beliau masih tidak dapat melupakan kezaliman UMNO yang menyingkirkan PAS pada 1978 dan seterusnya merampas Kelantan dengan cara yang tidak wajar. Dan juga Kelantan dianak tirikan selama 18 tahun. Tapi benarkah Kerajaan Perpaduan seperti yang difahamkan oleh Tuan Guru Mursyidul Am sama seperti Kerajaan Perpaduan yang berasal dari Tuan Guru Presiden? Benarkah Tuan Guru Mursyidul Am mengeluarkan kenyataan “keras” beliau tanpa “dicucuk” oleh sesiapa? Saya harap Ustaz siasat.
Saya pun buat masa sekarang tidaklah menyokong sebarang rundingan dan perbincangan dibuat dengan UMNO, namun saya tidaklah membenci mereka yang menyokong idea ini, sama ada sokong secara terang-terangan mahupun secara diam. Dalam masa yang sama, saya turut menyokong golongan yang menentang idea ini, namun bukanlah sokong sepenuhnya. Kerana bagi saya kedua golongan ini ada bahagian baiknya, dan ada bahagian buruknya. Kecuali beberapa pimpinan yang sudah dikenal pasti sebagai “gunting di dalam lipatan,”
Ustaz Nik Abduh, sejarah juga telah memceritakan bahawa penasihat memberi peranan yang besar di dalam sebarang keputusan yang bakal dibuat oleh seseorang pemimpin. Saya bawakan kisah Firaun dan wazirnya, Haman. Kerana di dakwah oleh Nabi Musa A.S, Firaun telah hampir-hampir memeluk Islam, tetapi hasrat Firaun itu telah ditegah oleh Haman, yang menyebabkan Firaun membatalkan niatnya, dan terus menerus mengancam Nabi Musa. Begitu juga dengan dakwah Rasulullah S.A.W melalui surat kepada Maharaja Rom, iaitu Hercules. Hercules juga telah hampir-hampir memeluk Islam, tapi ditegah oleh pembantunya dengan mengatakan, Hercules akan kehilangan takhta dan harta jika memeluk Islam. Hercules juga membatalkan hasratnya untuk memeluk Islam, sama seperti Firaun.
Saya menyebut kisah di atas sebagai respons kepada tulisan ustaz di blog yang menyiarkan kisah “wazir-wazir” yang berada di sekeliling Tuan Guru Mursyidul Am. Benarkah Tuan Guru berkeras mengenai Kerajaan Perpaduan atas dasar pendiriannya, bukan “dinasihati” oleh orang yang mahu melagakan kedua-dua Tuan Guru? Siapa? Jika Tuan Guru Presiden mempunyai “orang di belakangnya”, maka siapakah “orang di belakang” Tuan Guru Mursyidul Am? Betulkah kali ini “mee-mee celup” tidak punyai peranan terhadap isu Kerajaan Perpaduan?
Saya bimbang, jika pemimpin atasan tersilap langkah, ia mendatangkan kerosakan besar di dalam jemaah. Saya harap sangat jemaah ini kembali sedia kala, seperti dahulu. Saya yakin Ustazlah yang benar-benar memahami ayahanda ustaz, kerana bukan setahun dua ustaz mengenali beliau, tapi sudah 40 tahun hidup serumah. Pasti Ustaz faham benar mengenai kelakuan ayahanda Ustaz, selain daripada kekanda dan ibunda ustaz sendiri. Saya harap Ustaz berani tampil ke hadapan untuk menyatakan kebenaran.
Sekian.
Reformis Jalanan,
Jun 21, 2009 pada 6:55 pm
ustaz ron
Fuuhh… ramainya orang UMNO yang berlakon jadi orang PAS kat sini. Semua nak adu-domba, nak jadi batu api.
Yg komen2 tu, sila sebutkan nama, no ahli dan cawangan.
Jun 22, 2009 pada 8:54 am
pokleh
hj mat
ramai jagk orang yang stuju dan ramai jgk orang yang tk stuju,bg ana kita boleh berbeza pendapat,tp selesailah dgan cara berrhemah dan berhikmah,jgn bg orang tau yang kita ni ada masaalah,bukan tak boleh berbeza pendapat,tp tok guru nik aziz aci hentam kawan melalui saluran lawan,depan khalayak,tu ja yang jdi sedih……
Jun 22, 2009 pada 1:09 pm
perpustakaan4u
salam ziarah, tahniah blog yang sangat bermanfaat..
ana ingin membantu ustaz didalam mencari sumber rujukan ilmiah..
kini perpustakaan hanya dihujung jari.. kami sediakan untuk ustaz ..
ustaz mampu memilikinya.. untuk keterangan lanjut sila lawati blog ana..
Jun 22, 2009 pada 2:13 pm
Bulan Penuh 2012
Salam ziarah,
Terima kasih.
Bulan Penuh 2012
Jun 23, 2009 pada 2:56 am
kelantanese
salam ust..
nape snyap skang nie..bz sangat k ust
hrmmmm
awy, ape komen ust tentang UG..ust prnah kate dulu yg TGNA dah lembut tentan UG pabila jmpe TGHA tp smpai skran TGNA msih pegang pdrian nya dengan menentan hbisan menolak UG kerana alasan yg tertentu n munasabah bg saya..dan maknanya xde laa orang menghasut nya kan haha
ust boleh komen x
saya sokon 100% TGNA n tetap teguh d blakan bliau..
Jun 23, 2009 pada 9:09 am
pokleh
alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillahirobbilalamin……..dgn berkat doa smua,Allah taala telah selesaikan kekusutan kita semua pd jamaah islam yang kita sayang ini….moga apa yang berlaku tak akan berulang lagi….
Jun 23, 2009 pada 9:21 am
pokleh
kepada wan ji and kampni,pergi mampos la korang smua,dengan fitnah dan adudomba yang korang perjuangkan,korang dah hilang akhlak dalam berjamaah,bayak kenyataan korang yang sangt tidak beradap,dengan termeterainya perjumpaan ukhuwah semalam,diharap tiada siapa yang dapat menggoyangnya lagi…
Jun 26, 2009 pada 12:07 pm
tunggu jugak
lama tak menulis ust
tulisla sikit tentang UG ke, penasihat-penasihat tok guru ke, atau tentang manek urai ke, bila lagi nak berjuang